Akü takviyesi, günümüz araçlarında oldukça sık tercih edilen ve otomobillerin hareketine yarar sağlamakta olan uygulamaya verilen isimdir. Son zamanlarda şoförler tarafından kolaylıkla gerçekleştirilen işlem, zaman zaman yol yardım tesisleri tarafından da uygulanabilmektedir. Akü takviye işlemi her ne kadar yaygınlaşmış olsa da kullanıcılar arasında akü takviye nasıl yapılır? sorusu oldukça sık düşünülmektedir. Akü takviyesi, genel olarak dolu bir akü aygıtında boş olanına şarj aktarma işlemi olarak düşünülebilmektedir. Araçların kinetik enerji deposu boş kaldığında akü takviye işlemi oldukça acil ve önemli bir duruma gelmektedir. Akü takviye işlemlerinin genel mantığı, çalışan bir aracın aküsü üzerinden takviye kablosu yardımıyla potansiyel enerjinin aktarımıdır.
Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?
1. Akü takviyesi yapacak bireylerin düşündükleri ilk problem, akü takviyesi kablosu kaç amper olmalı sorunudur. Çünkü her akü takviye kablosu veya aygıtın kendisi, bir diğer aracın aksamına uygun değildir. Bu sebeple dolu aküden boş aküye gerçekleştirilecek enerji akışının başlatılabilmesi için dikkat edilmesi gereken ilk nokta, akü ve bağlantı kablolarının aynı amper değerine sahip olmaları gerektiğidir.
2. Amper durumu çözüldükten sonra motorun elektrikle çalışan tüm aksamları kapatılmalı ve aracın elektrik tüketmemesi sağlanmalı.
3. Daha sonra takviye kablosunun bir ucunu boş olan aküye, diğer ucunu da dolu olan aküye bağlamak gerekmektedir.
4. Takviye kablosunun negatif yönünün dolu olan aküye, pozitif tarafı ise boş olan aracın kaportasına bağlanması gerekmektedir. Bu işlem sırasında araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken nokta, takviye kablolarının egzoz veya pervane tarzı akşamlara değmemesidir. Aksi halde akü takviye işleminin yapılması imkansız bir durum alır.
5. Sonraki işlem için ilk olarak akü bakımından dolu olan aracın çalıştırılarak daha sonra boş olan otomobilin çalıştırılması gerekmektedir.
6. Araçların hareket etmesi sağlandıktan sonra ilk olarak boş olan aracın kabloları çıkarılarak işlem tamamlanır.
Akünün Araçlardaki Etkisi Nedir?
Akü maddesi, motorun ürettiği elektrik enerjisini depolayarak kimyasal enerjiye dönüştürülmesini ve ilgili birimin depolanmasını sağlayan aksama verilen isimdir. Akü aygıtının içerisine içerisinde bulunan enerjiyi dışarıya aktarabileceği bir sistem takıldığı zaman bünyesine yer alan kimyasal enerjinin yeniden kinetik enerjiye dönüştürülmesi sağlanır. Akü aksamının motorlu araçlarda kullanılmasının en önemli amacı ise marşa basıldığı anda aracın çalışabilmesi için yüksek akım sağlamaktadır. Ayrıca motorun devir seviyesinin yüksek ve elektrik tüketiminin düşük olduğu anda şarj sisteminin ürettiği elektriği depolayarak yüksek gerilim nedeniyle sistem arızası durumlarında elektrik alıcılarını beslemek de akü aygıtının görevleri arasında yer almaktadır. Başka bir değişle araç içerisinde mutlaka yer alması gereken akü, motor sisteminin voltaj dengeleme aygıtı olarak da işlev görmektedir.
Akü Tavsiyesi Ne Zaman Yapılmaz?
Bazı durumlarda ve kimi araca akü takviye işlemi yapılamamaktadır. Bu araçlar, fabrika çıkısının özelliklerine göre değişim göstermektedir. İlgili araçlar;
1.Gösterge araçlarından dijital gösterge birimlerine sahip olan araçlar
2. BSI ve ECU kontrollerinden en ağır olanlarını bünyelerinde taşımakta olan araçlar
3.Sürüş esnasında kullanıcıları tarafından farklı boyutta ve elektrik akımında akü modellerinin tercih edildiği araçlar
4. Seri bağlantı sistemi ile akü kullanmakta olan araçlar
Akü Takviyesi Neden Gereklidir?
Akü takviyesi, araçların en önemli aksamının yoksunluğu sırasında gerçekleştirilmesi gereken işlemlerden birine verilen isimdir. Akünün yolculuk esnasında bitmesi, birçok kullanıcı için sürüşün sona ermesi anlamına gelmektedir. Otomobilin açık bırakılması veya motor aksamlarının çalışır vaziyette terk edilmesi, akü takviye işleminin yapılmasını gerektiren en önemli nedenlerden biridir. Çünkü aracın açık bırakılması, akü bitmesine veya içerisinde yer alan kimyasal enerjinin tükenmesine neden olmaktadır. Akünün bitmesine neden olan bir diğer neden ise aracın çalışmaması halinde dahi farların açık unutulmasıdır. Bu nedene bağlı olarak araç içerisindeki akünün 4-5 saat içerisinde biteceği ve kişilerin akü takviyesine ihtiyaç duyacakları ön görülmektedir. Son olarak aracın uzun çalıştırılmasında olduğu gibi hiç çalıştırılmaması ile de akü tavsiyesine ihtiyaç duyulabilmektedir.
Bir Yorum Yazın